Klatretreet på Munchløkka
Hvitpil, Salix alba
Treet har to stammer, som over tid har lagt seg ut til hver sin side. Dette gjør det til et populært klatretre på Tøyen. Hvitpil vokser raskt, opptil 1-2 meter i året og kan bli 20-30 m høye. Til gjengjeld blir de ikke veldig gamle, og sjelden mer enn 80 år. Dette treet har passert 60 år og er i avviklingsfasen. For å forlenge levetiden er det satt opp støtter og i 2022 ble det plantet et nytt piletre som arvtaker.
Oppdatert: I september 2024 kunne heller ikke krykkene holde den mest skrånende stammen oppe og nå står kun den ene stammen tilbake. Det er interessant å se hvordan denne kronen vil respondere. I mellomtiden vokser det nye piletreet raskt. Det er ikke en hvitpil, men en sølvpil Salix alba ‘Sericea’. Forskjellen er lett å se når det er blader på trærne.
For å beregne økosystemtjenester ble den mest opprettstående (og gjenstående) trestammen og krone registrert:
- Stammeomkrets: 200 cm
- Høyde: 11 m
- Estimert bladareal: 460 m2
- Karbonlagring: 1 tonn
Hvert år
- Produserer denne trekronen omkring 53 kg oksygen. Det tilsvarer forbruket til en person i 85 dager, eller nok oksygen til 42 besøkende hver dag under Øyafestivalen.
- Samler løvverket opp ca 900 liter regnvann, like mye som 6 badekar, eller 2250 festivalpils.
- Sørger de dunkledte gåsungene for at treet blomstrer tidlig på våren, til glede for de aller første insektene.
Treet ble plantet på 50-tallet i forbindelse med etablering av Munchmuseet og Finnmarksgata. Det anes som en skygge på flyfoto i 1956 og er godt synlig midt i veiskillet 25 år senere. Opprinnelig skulle ring1 ligge her, men i stedet kom Munchmuseet midt i den traseen og Ringgata finnes nå bare som navn på en liten gatestubb på knappe 200 meter rett ved Tøyen T-bane.